Internets tekniska utveckling
ARPANETs födelse och grundläggande teknik
Internets tekniska evolution sträcker sig över flera årtionden. Från dess födelse som militärt experiment i form av ARPANET under sent 60-tal, till dagens avancerade, globala nätverk. ARPANET skapades för att säkerställa kommunikation i händelse av krig, genom ett decentraliserat nätverk. En av de viktigaste tekniska innovationerna var ”packet switching”, som tillät att data delas upp i små paket som skickas oberoende av varandra, och sedan återsamlas hos mottagaren.1 Genom åren har internet genomgått omfattande förändringar och förbättringar, inklusive införandet av IP-protokoll, offentlig kommersialisering, bredbandsteknologi, och på senare år, det mobila internets framväxt. Det är en resa och utveckling som reflekterar vilka enorma framsteg vi människor har gjort på bara omkring 50 år.
Tidiga milstolpar


I dagens samhälle är det självklart att vi kan skicka eller ta emot enorma filer trådlöst på bara ett par sekunder. Det känns nästan otänkbart att det skulle finnas problem med denna typ av kommunikation – att en fil skulle vara för tung, eller att det vore för svårt att koppla upp sig. För bara några årtionden sedan var detta ren fantasi. Det första meddelandet som skickades via internets föregångare, ARPANET, skickades den 29 oktober 1969 mellan UCLA och Stanford i USA. Meddelandet som skulle skickas var ”LOGIN”. Tyvärr var detta för tungt, och systemet kraschade efter bara två bokstäver. Det första nätmeddelandet blev därför kort och gott ”Lo”2.
1971 uppfann Ray Tomlinson e-posten, det första nätverksbaserade meddelandesystemet3. Kort senare, 1973, skapades den första ARPANET-kopplingen mellan USA och Sverige – ett viktigt steg mot globalisering av internet. Året därpå myntades termen ”Internet” av Vint Cerf och Bob Kahn, när de uppfann TCP/IP-protokollen. TCP/IP blev standarden för hur data skickas över nätverk, vilket gjorde det möjligt att sammankoppla olika nätverk oberoende av deras tekniska infrastruktur. Protokollen lade grunden för dagens globala internet, och är än idag grunden till att internetkommunikation fungerar4 5.
World Wide Web och kommersialisering
På 1980-talet blev så TCP/IP standardprotokoll för ARPANET, vilket möjliggjorde större nätverk med fler anslutna enheter. 1989 föreslog Tim Berners-Lee konceptet World Wide Web (WWW), som gjorde internet mer tillgängligt genom att länka dokument med hypertext. HTML, tillsammans med URL och HTTP skapade en plattform där användare kunde navigera mellan olika webbsidor och dela information enkelt genom länkar. Hypertext ligger alltså till grunden för det HTML – Hypertext Markup Language – som vi arbetar med idag6 7.

90-talet markerade en ny era för internet, ARPANET lades ned, och WWW tog över som den viktigaste strukturen för informationsutbyte. År 1991 skapade Tim Berners-Lee den första webbsidan, och släppte koden för WWW, vilket kan betraktas som födelsen av det moderna internet som gemene man känner till idag8.
1993 kom sedan den första grafiska webbläsaren, Mosaic. Mosaic tillät användare att inkludera text, grafik och multimedia i ett och samma fönster. Denna förändring var instrumental i att popularisera WWW, jorden runt9. Internet kommersialiserades 1995, i samband med lanseringen av e-handelsplattformer såsom Amazon och eBay. En ny era av digitalt företagande inleddes.
Bredbandseran och sociala mediers intåg
Under 2000-talet fortsatte den stormande snabba utvecklingen, och bredbandsinternet började ta över efter uppringningsinternet, eller ”smalband” som det även kallades. Internets popularitet ökade ytterligare, eftersom det blev snabbare, smidigare, och man inte längre behövde ”ringa upp” för att använda internet10 11. Bredbandet gjorde att dataöverföring kunde ske kontinuerligt, vilket möjliggjorde mer avancerade webbapplikationer och streamingtjänster som inte var möjliga med smalband. Allt fler unga började söka sig till internet och olika forum, särskilt då man inte längre behövde bli avbruten av att mamma svarade i telefonen och tog över uppkopplingen.
År 2004 lanserades Facebook, en plattform utvecklad av Mark Zuckerberg, och snabbt växte till ett globalt fenomen. Grunden för de sociala medier vi känner till idag var nu lagd, och kommunikation och informationsutbyte förändrades för alltid12.
Mobilt internet och smarttelefoner
Nästa stora innovation kom år 2007, med introduktionen av den första iPhone, vilket revolutionerade marknaden för mobilt internet-användande. För första gången kunde användare surfa, använda appar och hålla sig uppkopplade var de än befann sig, allt i en smidig bärbar enhet som fick plats i bakfickan13 14.
Fiber och 4G: Snabbare och mer tillgängligt internet
Under 2010-talet utvecklades det mobila nätet snabbt. Fiberoptiskt bredband blev allt vanligare och erbjöd blixtsnabba hastigheter och stabil uppkoppling. Fiberoptiken, som alltså är dataöverföring via ljus genom glasfiber, tillåter data att färdas snabbare och längre avstånd, utan signalförlust, jämfört med traditionella kopparledningar15. Även 4G var en stor teknologisk framgång, och tillät mobila enheter att surfa, streama, använda appar och arbeta på språng, vilket suddade ut gränserna mellan det stationära och mobila internetanvändandet16.
5G och framtiden: Mot en hyperuppkopplad värld
Idag, på 2020-talet, har vi redan tagit steget vidare till 5G, som successivt byggs ut världen över. 5G erbjuder ännu snabbare hastigheter, lägre latens och bättre uppkoppling, med avancerade tekniker som ”beamforming”17 och ”network slicing”18, vilket gör att enheter kan ansluta till nätverk mer effektivt. Detta möjliggör innovationer såsom smarta städer och Internet of Things (IoT). Denna teknologiska utveckling drivs i stor utsträckning av företag som svenska Ericsson, som är ledande inom utveckling av 5G-nätverk19 20.
Internets tekniska utveckling, från det tidiga ARPANET, till dagens 5G-nätverk, har skett med en hastighet som är svår att greppa. Det har revolutionerat vår vardag, från de första stapplande stegen med kraschande meddelanden till dagens trådlösa kommunikation har internet blivit ett av vår tids mest betydande teknologiska framsteg. Sverige har spelat en viktig roll i denna utveckling, både som en tidig del i nätverkets expansion, och som ledande aktör i modern mobilteknologi. När vi ser framåt mot en ännu mer uppkopplad värld, är det klart att internet kommer att fortsätta vara en drivkraft för innovation och samhällets utveckling.